Yoga op de middelbare school: voor jou

Mijn droom is dat alle leerlingen op de middelbare school minder stress ervaren en verbinding voelen met zichzelf en met anderen. En dat is nogal wat in de wereld waarin wij leven. Wat komen er in deze tijd veel prikkels op ons af en wat moet je veel keuzes maken. Op school leer je onder andere voor je eindexamen, maar er zijn nog zo veel andere, misschien nog wel belangrijkere lessen. Ga je te vaak over je grenzen heen of kun jij nog wel een tandje bijzetten? Hoe ga je om met alle emoties en alle gedachten die voorbij komen? Als mentor van 6 vwo vind ik het belangrijk dat mijn leerlingen een balans kunnen vinden tussen inspanning en ontspanning, maar vooral dat ze ervaren dat alles wat in hen leeft er mag zijn. Met een grote stapel huiswerk naast je en al die sociale afspraken is dat best nog lastig, want zo vaak zijn we niet meer in stilte echt bij onszelf. Deze lessen wil ik niet alleen met mijn mentorleerlingen delen, maar die wens ik alle leerlingen op de middelbare school in Nederland toe.

Mijn droom is dat alle leerlingen op de middelbare school minder stress ervaren en verbinding voelen met zichzelf en met anderen.

In tien lessen wil ik jullie meenemen door een introductie in de yoga. We gaan in op de yogahoudingen en we bespreken een stukje van de yogafilosofie. Tijdens elke les is er ruimte om te delen wat er speelt. Iedere les is anders opgebouwd. In een toetsweek is het bijvoorbeeld handig om vinyasa te doen, om de kracht in jezelf te vinden; na een toetsweek is het fijn om in een yinles helemaal te kunnen ontspannen en alles los te kunnen laten. In deze lessen wil ik je handvatten geven om:

  • meer ruimte in te nemen;
  • met compassie naar je emoties te kunnen kijken;
  • leren los te laten wat je niet dient;
  • onafhankelijk van anderen in je kracht te staan;
  • met stressvolle situaties om te gaan;
  • inzicht te krijgen in je eigen patronen;
  • leren te ontspannen;
  • meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Voor yoga hoef je helemaal niet lenig te zijn. Dat is echt een misvatting: het gaat er juist om wat je tegenkomt op de mat. Mijn ervaring leert dat het mooi is om yoga te doen met de mensen met wie je ook in je dagelijkse leven omgaat. Jouw klasgenoten weten precies wat je doormaakt en wat er speelt op school. De yogamat leert je een heleboel nuttigs over jezelf. Wat dat is, wil ik graag met jullie uitvinden.

Voor yoga hoef je helemaal niet lenig te zijn. Dat is echt een misvatting.

De pilot Yoga voor eindexamenleerlingen! was een groot succes. Als je wilt weten wat de leerlingen ervaren hebben, klik dan op de foto (Laatste nieuws).  Ik wil ook graag yogalessen komen geven aan jou. Heb je nog vragen over yoga bij jou op school, dan kun je dat altijd laten weten!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.