Lokahl Yoga voor mij

Yoga is voor mij onder andere rust, kracht en verbinding met wat er in mij leeft en bij de ander. Dat alles heb ik voordat ik met yoga begon niet zo sterk kunnen ervaren als nu. Liever een tien dan een negen, een acht is ook nog wel goed, maar een zeven, dat was niet genoeg. Ik maakte het mezelf niet gemakkelijk op de middelbare school. Ook op de universiteit, tijdens mijn studie Nederlands en bij mijn rijlessen kwam ik mezelf weer tegen. Alles moest perfect, ik wilde alles controleren en met veranderingen kon ik niet goed omgaan. Dat je dat niet je hele leven volhoudt, is natuurlijk geen verrassing. Maar soms vallen de puzzelstukjes achteraf gezien pas op hun plaats. Al een aantal keer werd me gezegd dat ik yoga moest gaan doen. Bij de derde keer luisterde ik. Toen ik al tijdje in het onderwijs werkte als docent Nederlands, maakte ik kennis met Power Yoga, Vinyasa Yoga en Yin Yoga. In eerste instantie gebruikte ik de yogalessen om te kunnen ontspannen, maar al snel leerde ik dat je veel meer kunt leren van je yogamat.

De yogamat als metafoor voor het leven; het is zowel confronterend als ongelooflijk leerzaam.

Geef jij je grenzen aan op de mat? Keer je naar binnen of naar buiten en hoe ga je om met weerstand? De yogamat als metafoor voor het leven; het is zowel confronterend als ongelooflijk leerzaam. Ik besloot een Teacher Training te volgen bij de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Waarom kon ik niet direct verwoorden, maar ik voelde dat ik deze weg wilde inslaan. Tijdens mijn opleiding van Vinyasa Yoga vond ik de kracht die ik in deze tijd hard nodig had. De wereld leek aan alle kanten op zijn kop te staan. Bij mijn yinopleiding keerde ik dieper naar binnen. Er is ruimte voor zachtheid en voor loslaten met mededogen en ook dat had ik op dat moment hard nodig. Yoga heeft me geleerd dat alles kan veranderen, maar dat er altijd een houvast is: de stilte in jezelf. Alles mag er zijn. Je hoeft niet weg te lopen voor je gevoel of naar buiten te keren. Voel maar, het is er al! Wat je doet op de yogamat, kun je meenemen het echte leven in. Door yoga ben ik in verbinding met mezelf en met de wereld om me heen. Dat gevoel gun ik iedereen.

Je hoeft niet weg te lopen voor je gevoel of naar buiten te keren. Voel maar, het is er al!

Lokah samastah sukhino bhavantu is een bekend mantra. Mogen alle wezens gelukkig en vrij zijn en mogen alle gedachten, woorden en acties in mijn eigen leven op een manier bijdragen aan het geluk en de vrijheid van een ieder. De naam Lokahl Yoga is afgeleid van dit mantra. Lokah betekent wereld en een (les)lokaal is een plek om te leren. De ogenschijnlijke tegenstelling tussen wereld en lokaal vind ik ook mooi. Kijk naar binnen en maak een mooie plaats van de wereld.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.